Hoe maak je een online cursus?
Wanneer je jouw online cursus gaat maken, is het goed om vooraf te bedenken wat jouw deelnemer uit deze online cursus gaat halen. Wat zal hij of zij bereiken met jouw online cursus? De kwaliteit is belangrijker dan de lengte van je online cursus.
De kwaliteit van een online cursus hangt niet af van de grootte of de lengte van de online cursus, maar van de kwaliteit.
In dit artikel komen de volgende onderdelen aan bod:
- Wat is het verschil tussen een online cursus, online training of online programma?
- Stap 1. Beschrijf de 3 fases van je cursist
- Stap 2. Schrijf de outline van de online cursus met modules en lessen
- Stap 3. Maak inhoudelijke lessen met tekst, video, downloads
- Stap 4. Neem de video's op voor de lessen
- Stap 5. Maak een audiobestand voor je online cursus
- Stap 6. Herhaal en maak je cursus af
Een grote lange cursus heeft meer waarde. Dat hoeft helemaal niet! Dat misverstand is wijd verbreid en hardnekkig. Vele ondernemers denken dat ze een cursus moeten maken van 16 modules en vele lessen voordat ze iets goed gemaakt hebben.
Maar het gevaar van een lange cursus is dat je studenten afhaken en gedemotiveerd raken. En daardoor maken ze je cursus niet af. Ze komen niet aan het einde. En jij hebt geen succesverhalen, omdat niemand je cursus afmaakt.
Om een kwalitatieve hoogwaardige online cursus te maken, is het belangrijk dat je je deelnemer de cursus daadwerkelijk af kan maken. En daarom moet je een cursus maken die voor hun behapbaar is. En die uitnodigend is om ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Wat is het verschil tussen een online cursus, online training, online programma?
De begrippen online cursus, online training en online programma duiden allemaal op hetzelfde. Het zijn alledrie cursussen die via internet worden aangeboden, vaak met van te voren opgenomen video's. Deze lessen kan je in een afgesloten leeromgeving volgen. De term online cursus is de meest neutrale en leidt het minste tot verwarring.
In Nederland spreekt men eerder over online programma. In België spreekt men over online training. Een online training klinkt misschien groter en zwaarder dan een online cursus, maar feitelijk zijn ze hetzelfde.
In mijn artikelen lees je meestal online cursus, omdat iedereen direct snap wat daarmee wordt bedoeld. Wanneer je online programma of online training leest, betekent dit hetzelfde.
Voor je begint met het maken van een online cursus of online training, is het verstandig om heel goed te weten waarom je deze cursus wilt maken. Wat is jouw persoonlijke motivatie om dit te doen. Om jouw motivatie helder te krijgen, lees de blog: 20 Redenen om nu een online cursus te maken.
Stap 1. Beschrijf de 3 fases van je cursist
De reden dat iemand jouw cursus koopt, is dat ze verwachten een succes te behalen met jouw online cursus. Dat succes beloof je ze van te voren, wanneer je de cursus aanbiedt,. En dat succes moet je ook waar kunnen maken in je cursus.
Er zijn 3 fases om te onderscheiden in jouw online cursus.
- De begintoestand van jouw deelnemer
- De eindtoestand van jouw deelnemer
- De transitie van jouw deelnemer
De begintoestand is een fase waarin jouw deelnemer een probleem heeft, een rotgevoel heeft of iets niet kan.
De eindtoestand is hoe jouw deelnemer zich voelt nadat ie alle lessen heeft gedaan. Een gevoel van euforie, van succes. Een gevoel dat ie wilt delen met andere mensen (heel belangrijk, want dan heb je een ambassadeur van jouw online cursus).
De transitie is jouw cursus. Jouw cursus zorgt voor een overgang bij jouw deelnemer van een ongelukkig persoon naar een gelukkig persoon.
Stap 2. Schrijf de outline van de online cursus met modules en lessen
Jouw online cursus bestaat feitelijk uit de stappen die iemand moet zetten van om de ongelukkige situatie in een gelukkige situatie te komen. Het is jouw taak om die stappen te onderscheiden.
Probeer de overgang van de ene toestand in de andere toestand te beschrijven in ongeveer 4 tussenfases. Deze vier tussenfases zijn feitelijk de hoofdstukken van je online cursus. In cursusjargon heten dit de modules van jouw cursus.
De volgende stap is om deze 4 modules onder te verdelen met verschillende lessen.
Probeer in je eerste online training het aantal modules en lessen overzichtelijk te houden, zowel voor jezelf als voor je deelnemer. Een mooi streven zijn 4 modules met ieder 4 lessen.
Stap 3. Maak inhoudelijke lessen met tekst, video, downloads
Een les binnen een online cursus kan uit een aantal onderdelen bestaan: video, audio, tekst, oefening, reactie of een download. Welke van deze onderdelen passen het beste binnen jouw online cursus?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen video prefereren in een online training. Video is tegenwoordig erg makkelijk om te maken. In de volgende paragraaf zal ik dieper ingaan op de verschillende vormen van video.
Voordat je begint, bepaal hoe lang de les mag worden. De lengte van een online les is niet onbeperkt. Bedenk dat jouw deelnemer maar beperkt tijd beschikbaar heeft. Bijvoorbeeld een half uur. Jouw deelnemer moet dan binnen dat halve uur jouw les kunnen bekijken of beluisteren en de opdrachten kunnen maken.
Door uit te gaan van de beschikbare tijd van je deelnemer, dwing je jezelf om compacter te zijn in je lessen en snel tot he point te komen.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 15 minuten les bekijken en 15 minuten de opdracht.
In dat geval mag jouw videoles dus maximaal 15 minuten duren. En vervolgens moet jouw opdracht ook niet langer duren dan 15 minuten. Het gevaar bestaat dat je of de lessen te lang gaat maken, dan kijkt men de video niet af. Of te veel opdrachten en huiswerk gaat geven, dan doet men het huiswerk niet. De balans zal je daartussen moeten kunnen vinden.
Een paar richtlijnen:
- 100-125 woorden is ongeveer 1 minuut video.
- 1200 woorden is genoeg voor een hele les. Dan kan je ook nog pauzes hier en daar laten vallen.
Nog een waarschuwing vooraf: De meeste mensen willen niet veel langer video kijken dan enkele minuten. En om een video van 15 minuten te maken, dan moet je een goed strak verhaal kunnen houden, willen je deelnemers het helemaal afkijken.
Wanneer je begint met je eerste online cursus dan is het wellicht verstandig om aan de korte kant van je online lessen te gaan zitten. Bijvoorbeeld 5 minuten video en 5 minuten huiswerk.
Ik begrijp best als je nu denkt: Maar hoe kan ik nu al mijn kennis kwijt in mijn cursus, als de lessen zo kort mogen zijn?
Het maken van een online cursus betekent keuzes maken in wat je kan delen en kan trainen. En hoe beperkend dat voelt, het mooie daarvan is dat je cursus veel strakker en compacter gaat worden. Waardoor de kans toeneemt dat jouw deelnemer daadwerkelijk de cursus gaat afmaken en de successen kan behalen die jij hebt beloofd.
Nadat je besloten hebt welke media typen je in jouw online cursus wilt gebruiken, is het tijd om de les ook daadwerkelijk te gaan maken.
Mijn stappenplan is als volgt.
- Schrijf de inhoud van je les uit – dit is de tekst binnen de les
- Neem de inhoud op in een video
- Save de audio van je video als een apart bestand
- Maak een PDF met de opdracht
Wanneer je deze volgorde hanteert, maak je het snelste jouw online cursus, zeker als je nog geen ervaring hebt met het maken online cursussen.
Naturlijk kan je ook direct de lessen opnemen, wanneer jij een goede spreker bent. In dat geval kan je na afloop iemand de lessen laten uittypen en editten, waarna je deze tekst in je les kan gebruiken.
Wil je het minimale doen (en dat is vaak meer dan genoeg). Richt je dan alleen op het maken van één video per les, waarin je alles behandelt.
Stap 4. Neem de video's op voor de lessen
Er zijn verschillende vormen van videolessen: talking head, live presentatie, slides, slides + talking head, screen capture.
Afhankelijk van de aard van jouw online cursus, kies je een van de video methodes. Iedere methode heeft zijn voordelen en nadelen. Er is niet gezegd dat de een beter is dan de andere. Het hangt helemaal af van de doelstelling van jouw online cursus.
In deze blog: Hoe maak je een video voor je online cursus? , vertel ik meer over de vele video methodes.
Stap 5. Maak een audiobestand voor je online cursus
Het maken van een audiobestand voor een videoles is heel simpel. Bijna alle videobewerkingssoftware heeft de mogelijkheid om alleen de audio op te slaan. Klik op ‘save as’ of op ‘export as’ en kies audio of mp3.
(Export naar audio optie binnen ScreenFlow)
Dit audiobestand kan je toevoegen aan je online les.
Het voordeel om ook een audiobestand toe te voegen, naast je videoles, is dat niet iedereen in staat is om de video te bekijken. Zeker als je lessen wat langer zijn, wordt de kans groot dat jouw deelnemer de lessen ‘onderweg’ wilt bekijken. Bijvoorbeeld in de auto of in het openbaar vervoer. In dat geval is het makkelijker voor jouw deelnemer om de mp3 aan te zetten en alleen te luisteren.
Het toevoegen van een audiobestand is geen noodzaak, maar het is makkelijk om te doen. En je de waarde van je cursus neemt er direct mee toe.
Om de cursus online te zetten gebruik software waar je snel mee aan de slag kan. Voorkom dat je naast het maken van je cursus ook weken, zo niet maanden, bezig bent met het technisch maken van je online leeromgeving.
Voor deze website maken we gebruik van Kajabi als platform voor een volledige online business. Wil je met een ander platform aan de slag, klik door voor de beste online leeromgevingen.
Stap 6. Herhaal en maak je cursus af
Waarom worden de meeste online cursussen niet afgemaakt?
Deze vraag kan je op 2 manieren beantwoorden. Zowel vanuit de deelnemer als vanuit de maker. Laten we ze allebei nog eens bekijken.
Waarom maakt een deelnemer de cursus niet af?
- De online cursus is te groot, te lang
- Ze hebben niet het gevoel dat ze het resultaat behalen (wat ze is beloofd)
- De lessen zijn te lang of te saai
- De lessen zijn te moeilijk
Waarom maakt een ondernemer zijn online cursus niet af?
- Hij maakt het te groots
- Hij heeft geen outline gemaakt (modules met lessen)
- Hij is bang om met video aan de slag te gaan
- Hij raakt zijn interesse kwijt
Wat is de volgende stap voor jouw cursus online?
Het is tijd om in actie te komen. Met dit artikel heb je genoeg informatie om een online cursus te gaan maken. Neem de verschillende onderdelen en werk ze uit. Stel voor jezelf een deadline. Wanneer wil jij dat je cursus af is? Mag ik een voorstel doen? Over 4 weken. Binnen 4 weken moet je het hele proces doorlopen en opgenomen hebben. Doe je er langer over, dan heb je of te veel hooi op je vork genomen, of heeft de cursus niet voldoende prioriteit. Probeer binnen deze 4 weken te blijven, want dan hou je het gevoel dat je vooruit komt. Als je er langer over gaat doen (en jezelf die ruimte geeft) is de kans groot dat je ergens opgeeft en stopt.
Jouw succes zit in de implementatie die je doet.
Die begint vandaag. Nu! Succes
Vind je dit een waardevol artikel?
Help mij in 3 stappen.
Ik besteed veel tijd en aandacht aan mijn artikelen. De artikelen moeten bruikbaar, informatief en de moeite waard zijn om terug te lezen.
Vind jij dit artikel ook waardevol?
1) Deel het bericht op Facebook of LinkedIn met de buttons op de pagina. Plaats er een kort bericht bij, het is een kleine moeite.
2) Laat in de reacties onder dit artikel weten, wat je er van vond.
3) Beantwoord de volgende vraag in de reacties hieronder:
Wat wordt jouw volgende online cursus?
In hoeveel weken vanaf nu heb jij jouw volgende cursus afgemaakt?
Sharing = Caring
Dank je wel,
Bastiaan
Dit artikel is een kopie van KJB-Users.nl: Hoe maak je een online cursus, programma of training?
Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist
Hi, ik ben sinds 2014 online ondernemer en gespecialiseerd in het bouwen van online cursussen en leeromgevingen. Met name met het softwareplatform Kajabi. KlantGenerator is mijn bedrijf. JouwCursusOnline is mijn blog voor online leeromgevingen. Op KJB-Users.nl geef ik specifieke informatie voor Kajabi gebruikers. Wil je ondersteuning bij jouw online cursus of bij het opzetten van jouw online business met Kajabi? Neem contact met me op voor vrijblijvend advies.
JouwCursusOnline.nl - KlantGenerator.nl - Kajabi-Users.nl - Linktopay.nl