🤔 Welk cursusplatform past bij jou? Doe de test >>
Zet je cursus online in 30 minuten

Zet je online cursus in 30 minuten online

online cursus maken

Een online cursus zet je snel online met goede cursussoftware. Het kan binnen 30 minuten, zelfs als je nog nooit een cursus online hebt gezet. In deze blog lees je hoe jij dat ook kan doen.

Wellicht herken is dit voorbeeld wel? Afgelopen weekend moest ik een gat boren in plank. 10 millimeter. Op zich helemaal niet spannend, maar ik kon geen 10 millimeter houtboor vinden, dus gebruikte ik een steenboortje dat wel voorhanden was. Wanneer je ooit geprobeerd hebt om met een steenboor een gat in een plank te krijgen, weet je hoe ik mij voelde. Het duurt uren en kost veel kracht en de hele tijd denk je, waarom koop ik niet eerst een goed boortje…

Dat dus. Goed gereedschap is het halve werk. Hetzelfde geldt voor jouw online leeromgeving. Met een goede online leeromgeving kan je razendsnel een cursus online hebben staan. Maar toch blijven mensen pielen, zoeken, zuchten en steunen om hun cursus online te zien.

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

Myth Busters: Online cursus software ontrafeld

Je zal niet de eerste zijn die denkt, dat doe ik wel even. Mij zullen ze niet hebben. Hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn. En je zal zeker de laatste niet zijn.

Het plaatsen van een online cursus is niet moeilijk. Wat pas moeilijk is, is om keuzes te maken. En vooral om de juiste keuzes te maken. Maar meestal denken mensen dat het aan iets anders ligt. Laten we een aantal van die mythes ontkrachten.

 

Je moet een techneut zijn om een cursus online te zetten.

Wanneer je 20 jaar geleden een online cursus wilde maken, dan moest je inderdaad van goeden huize komen. Een flinke bagage technische kennis bezitten of een nerderige techneut op de koffie vragen. Het was een drama om een cursus online te krijgen.

En zelfs 5 jaar gelden was het nog steeds behoorlijk complex. In 2015 lanceerde ik de gratis training voor de Wordpress plugin Optimizepress. Je kon in 4 uur je cursus online hebben. Dat was het aantal uur dat ik nodig had om de cursusomgeving te maken. Maar daarna was je nog weken bezig om alle lessen te maken. Het was goedkoop… Als je je uren niet meetelde.

Met de huidige tools en software kan je razendsnel een cursus online hebben. Het enige wat je nog hoeft te kunnen is te knippen, plakken en slepen. Als je dat lukt, heb je genoeg technische kennis ;-)

 

Een duur platform kost veel geld

Het is waar, een duur platform kost veel centjes. Dat is geen mythe die ik kan ontkrachten. Maar of het veel geld kost, dat weet ik zo nog niet. Want wat is belangrijker voor jou? Je tijd of je geld?

Vergelijk eens wanneer je 100 euro per uur vraagt en 40 uur met je goedkope cursusomgeving  bezig bent. Of wanneer het je maar 4 uur kost, maar het platform kost je 2000 euro? Wat is dan het dure en het goedkope platform?

De afweging is simpel. Wanneer je tijd genoeg hebt en geen geld, dan kun je kiezen voor een goedkoop platform waarin je zelf kan rommelen. Maar als je tijd te kort komt en tijd is je kostbaarder dan je geld, kies dan voor een ‘duur’ platform. Het zou zomaar veel goedkoper kunnen zijn.

 

De technische kant van een cursus kost het meeste tijd

Zeker als… je snapt hem wel. Dat is een keuze. Kies je voor een goedkoop technisch lastig platform, of voor een duurder serieus supermakkelijk platform?

Mijn idee is dat de techniek je niet het meeste tijd mag kosten. Bij de meeste ondernemers die ik zie worstelen, is het niet de techniek die ze opbreekt. Het is het plan en de inhoud. Ze hebben hun cursus nog niet uitgewerkt. Nog niet opgenomen. En dan beginnen ze met de leeromgeving, want dat is ‘makkelijk’. Maar helaas, je komt van een koude kermis thuis. Want zonder inhoud, blijf je rommelen aan je leeromgeving en kan je blijven klagen dat het niet werkt.

Wanneer ondernemers hun materiaal op orde hebben, zie ik ze keer op keer binnen zeer korte tijd hun cursus online hebben. Ja dat kan echt. Het kan zelfs vandaag al!

 

Zelf je online leeromgeving bouwen of toch maar die hele keuken kopen?

Ben je een beetje handig dan kan je vast je eigen keuken bouwen. Maar gebruik jij net als ik de verkeerde boor om een gat in een plank te krijgen, dan kan je beter uitwijken naar een goede keukenboer. Inmiddels zit mijn gereedschapskist best vol met gereedschap en ik kan best wel wat in elkaar timmeren, maar een keuken, daar zal ik niet aan beginnen.

Om diezelfde reden zal ik mijn leeromgeving ook niet meer bouwen in Wordpress.

 

Waarom ik nooit meer met Wordpress gebruik voor een cursus

In 2015 gebruikte ik vooral Wordpress. Het was precies om de reden die ik hierboven noemde. Ik had eigenlijk te veel tijd en te weinig geld. En door heel hard te werken aan een leeromgeving, had ik het gevoel dat ik ook heel hard aan het werk was. Maar ‘Did it show up on my bank account?’ Nope. Het was hard werken om het werken.

Maar wat betekent een Wordpress omgeving eigenlijk? Je kiest voor een platform waarbinnen jijzelf verantwoordelijk bent voor alle plugins en koppelingen. Waarbinnen jijzelf het paginabeheer moet doen, en dus ook zelf verantwoordelijk bent voor alles lessen en video’s. Die video’s kun je niet uploaden in je eigen Wordpress omgeving, dus je zal een externe tool zoals Youtube, Vimeo, Wistia moeten gebruiken om je video’s te hosten. Daarnaast moet je ook de ledenbeheer regelen in je eigen Wordpress website. En zal je voor een koppeling moeten zorgen met een emailsysteem. En als laatste, jij bent verantwoordelijk voor alle updates. Dus als er een nieuwe Wordpress versie komt (ongeveer iedere 2 maanden) dan moet je er wel voor zorgen dat Wordpress blijft draaien met alle plugins die je gebruikt.

Voor de een heet Wordpress flexibiliteit. Voor de meeste anderen betekent Wordpress voornamelijk stress, gedoe, tijdvreter.

Wanneer het niet jouw hobby is om je bezig te houden met plugins, pagina beheer, lesomgeving bouwen, video hosting, emailkoppelingen, ledenbeheer, update stress? Ga dan niet met Wordpress verder, en kies een platform waarin dat allemaal voor je geregeld is.

Voor mij was de keuze om die Wordpress stress los te laten een van de meest bevrijdende keuzes die ik mijn online carrière heb gemaakt. De keuze voor een alles in één platform betekende dat ik niet meer hoefde te updaten of allerlei technische hoogstandjes hoefde uit te halen.

 

Gebruik een platform het makkelijker voor je maakt

Er zijn verschillende alles-in-één platforms die je kan gebruiken voor jouw online cursus. De prijzen lopen uiteen van 800 euro per jaar tot 2000 euro per jaar. Wat ik veel belangrijker vind dan dat geld, is hoeveel kan het voor je. Hoeveel werk neemt het uit handen?

Als ik je zeg dat jij je leeromgeving inclusief website en je eerste online cursus in 8 minuten vanaf nu kan hebben staan? Zou je me dan geloven? Nee, dat snap ik best. Wel? Dan ken jij de kracht van een alles in één platform zoals Kajabi.

In dit filmpje laat ik je zien hoe ik in 8 minuten na mijn aanmelding al een website, leeromgeving en cursus heb. Weliswaar zal de content, de teksten en de video’s er nog ingezet moeten worden, maar dat is het dan ook. Geen geklooi met technische moeilijke leeromgevingen 

Bekijk het filmpje: In 8 minuten je website en leergeving online met Kajabi

Zie je wel, niets gelogen. Dat is het verschil tussen rommelen met Wordpress en een goed platform kiezen. De vraag is wat is jou deze tijdwinst waard?

Wil je ook met Kajabi aan de slag? Via deze link maak je gebruik van de gratis proef periode. Via mijn partner-link krijg je een verlengde gratis proefperiode en je krijgt meerdere gratis trainingen om snel succesvol te zijn met Kajabi.

Aanmelden voor deze extra bonussen, kan via de community die ik beheer: www.kajabi-users.nl/start

 

De 3 fases om je online cursus snel online te krijgen

Fase 1: Maak je online cursus

Over deze stap alleen al kunnen we een hele cursus maken. Als je niet weet waar je moet starten, dan is de training: ‘Maak een cursus die verkoopt’ een goede eerste stap. Daarin word je uitgedaagd om binnen een paar weken je eerste online cursus af te hebben.

En lees ook de blog: Hoe maak je een online cursus.

Zorg dat je tenminste de eerste les af hebt wanneer je je cursus online gaat aanbieden. Een les bestaat uit een video, en eventueel een audio bestand, een pdf, oefeningen etc, wat past bij jouw cursus. Door 1 les vooruit te werken op je studenten, kun je je cursus al aanbieden, voordat deze helemaal af is.

Deze blog is niet bedoeld om een online cursus te maken, maar om je online cursus online te krijgen. Ik ga er daarom vanuit dat je jouw cursus materiaal al klaar hebt staan. In ieder geval de eerste les.

 

Fase 2: Kies de beste online cursus software

In deze blog laat ik je zien dat het best nauw komt wel platform je kiest. Met een platform dat onvoldoende mogelijkheden geeft, loop je het gevaar dat je veel tijd kwijt bent aan de techniek. Ook een Wordpress platform gaat je waarschijnlijk meer tijd kosten dan je lief is. Ook al leek het zo goedkoop.

Om je te helpen een keuze te maken welk software platform bij je past, heb ik een snelle survey gemaakt. Na het beantwoorden van een 5tal vragen krijg je direct persoonlijk advies, passend bij jouw behoeftes en mogelijkheden. 

Doe de test: Welk online cursusplatform past bij mij?

 

Fase 3: Zet je online cursus in 6 stappen online

Aan de slag. Hoe krijgen we dat cursusmateriaal nu in een paar stappen online. Of beter nog, komend uur online? Voor we daar aan beginnen, wil ik je nog een paar dingen meegeven over wat een leeromgeving of cursusomgeving nu eigenlijk is.

Een leeromgeving en cursus bestaat uit verschillende pagina’s en onderdelen:

  • Besloten ledenomgeving
  • Inlog pagina
  • Wachtwoord wijzigen pagina
  • Cursus overzicht
  • Cursus categorieën
  • Cursus lessen
  • Verkooppagina – met overzicht van je cursus
  • Afreken- of checkout pagina

Deze pagina’s komen allemaal naast je bestaande website te staan. Er komt dus best wel wat op je af. Wanneer je nog nooit een online leeromgeving hebt gemaakt, is het gevaar dat je snel het overzicht kwijtraakt. Mede daarom zou ik niet aanraden om te beginnen met een leeromgeving (Wordpress) waarin je zelf alles moet opbouwen.

In het vervolg van deze blog laat ik zien, hoe je binnen een paar minuten je cursus online kan hebben met Kajabi. Je kan natuurlijk ook een ander platform kiezen. Bekijk het overzicht met de beste online leeromgevingen.

Ik heb het online zetten van je online cursus in 6 stappen vertaald. Wanneer je een beetje gefocust bent, dan kan je binnen 30 minuten klaar zijn. Ik daag je uit om het sneller te doen.

 

Stap 1 – Leeromgeving en inlog

Wanneer je voor het eerst met Kajabi begint, staan alle pagina’s al voor je klaar. Er zijn 2 pagina’s die belangrijk zijn voor je leeromgeving. Dit is als eerste de Library. Dit is de overkoepelende pagina waar al je cursussen onder komen te staan. En natuurlijk de Login pagina. Wanneer je nog helemaal niets hebt staan, en je wilt zo snel mogelijk een cursus online hebben staan, is het verstandig om deze 2 pagina’s in jouw huisstijl te brengen. 

 

Stap 2 – Een product aan maken: geen tijd

Kajabi heeft aparte product sectie klaarstaan. Hier beheer je alle producten. Om een nieuw product aan te maken, klik je op de blauwe knop rechtsboven.

 

Stap 3 – Voorbeeld product kiezen: geen tijd

Wanneer je op New product hebt geklikt, dan krijg je een keuze menu te zien met 7 verschillende producten. 6 producten staan klaar om online lessen toe te voegen. Eén product is gemaakt om als online community te gebruiken. Je kan elk van de 6 producten kiezen. Het verschil is het aantal lessen dat al klaar voor je staat. Wanneer je een ‘verkeerd’ product hebt gekozen, kan je deze weer ombouwen naar één van de andere zes. Of je gooit hem weg en begint opnieuw.

 

 

Stap 4 – De product omgeving

Nadat je een van de producten hebt gekozen, maakt Kajabi een product voor je aan, met een aantal kant en klaar lessen. Deze lessen kan je weer helemaal naar je eigen hand zetten. Op deze overzichtspagina zie je in de grijze balken de namen van de modules (Kajabi noemt deze categories) staan. Je kan meerdere modules aanmaken, met daaronder weer verschillende lessen. Daarnaast kan je een afbeelding toevoegen voor het product zelf en aangeven wat de prijs moet worden. Kajabi maakt dan op de achterkant direct een verkooppagina voor je, mocht je met Stripe of Paypal willen verkopen.

 

Stap 5 – Maak je les: 5-30 minuten

De belangrijkste stap is natuurlijk het uploaden en toevoegen van je lesmateriaal. Je begint – indien je dat hebt – met het uploaden van de videoles. Daarnaast geef je de les een titel en een schriftelijke toelichting. Aan de zijkant van het scherm kun je een losse afbeelding toevoegen voor deze les en eventuele downloads toevoegen zoals audiobestanden, pdfs, slideshows, worksheets etc.

Dit doe je voor alles lessen. Wanneer je begint met een korte training van 5 lessen, hoe je dit maar 5 keer te doen. Indien je het lesmateriaal al klaar hebt, kost dit proces 15 minuten.

 

 

Stap 6 – Zet de inlog van je leeromgeving als homepage: 1 minuut

Deze stap is optioneel en hoef je alleen te doen wanneer je uitsluitend de leeromgeving van Kajabi wilt gebruiken en deze wilt koppelen aan je bestaande website. Dan kan je vanaf je bestaande website doorlinken naar de login pagina van je nieuwe leeromgeving.

Hiertoe kan je in de settings binnen Kajabi kiezen om als eerste je library of login pagina te tonen. Met een enkele klik is dat geregeld.

 

 

In 30 minuten staat je cursus online

Met deze 6 stappen wil ik je laten zien dat je binnen dat half uur een leeromgeving opgezet kan hebben, inclusief het maken van je cursus. De techniek is niet meer de belemmerende factor.

Ik heb een video opgenomen waarin ik dit hele proces zal laten zien.

https://youtu.be/Qv3NJnbbxIA 

 

 

Waarom lukt het niet?

En toch roepen heel veel mensen dat ze veel meer tijd nodig hadden dat dat ene halve uurtje. Dat ligt echter niet aan de techniek, maar aan de manier hoe ze in dit proces staan. Een aantal reden waarom sommige mensen het niet zo snel kunnen regelen:

  • Ze kiezen voor een platform waar ze eerst uren op moeten studeren hoe het werkt.
  • Ze hebben geen idee wat je cursus moet gaan worden, en dolen een beetje rond.
  • Ze hebben hun cursusmateriaal nog niet klaar en moeten het gelijktijdig opnemen, schrijven.
  • Ze verzanden in allerlei details en willen alles eerst heel mooi maken, voor ze echt aan de slag gaan.
  • Ze hebben zichzelf geen deadline gesteld, en het maakt niet uit als het wat langer duurt.
  • Ze zijn net als ik, en vinden het veel te leuk om alles uit te proberen en vergeten dat ze bezig waren om hun cursus online te zetten ;-)

 Herkenbaar? Voor mij best wel. Maar ik weet het van mijzelf. Daarom moet ik echt focus geven en bewust zijn dat ik mij niet laat afleiden door andere nieuwe leuke shiny mogelijkheden en aanpassinkjes. 

Conclusie

Goed gereedschap is het halve werk. Het kostte mij meer tijd om deze blog te schrijven dan om een cursus in Kajabi klaar te zetten. Kajabi kost dan misschien wat meer geld, en startende of armere ondernemer laten zich daardoor afschrikken. Maar als tijd je meer waard is.

 

Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist

Hi, ik ben sinds 2014 online ondernemer en gespecialiseerd in het bouwen van online cursussen en leeromgevingen. Met name met het softwareplatform Kajabi. KlantGenerator is mijn bedrijf. JouwCursusOnline is mijn blog voor online leeromgevingen. Op KJB-Users.nl geef ik specifieke informatie voor Kajabi gebruikers. Wil je ondersteuning bij jouw online cursus of bij het opzetten van jouw online business met Kajabi? Neem contact met me op voor vrijblijvend advies. 

JouwCursusOnline.nl - KlantGenerator.nl - Kajabi-Users.nl - Linktopay.nl 

Contact